По искане на Районна прокуратура – Смолян съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 33-годишен мъж за извършен палеж

17 Януари 2020 г.

По искане на Районна прокуратура – Смолян съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо В.И., на 33 г., привлечен като обвиняем за това, че на 8.01.2020 г., около 00,01 часа, в гр. Смолян, е запалил метален павилион /търговски обект/ и имущество със значителна стойност /стоки и предмети в него/, собственост на едноличен търговец – престъпление по чл. 330 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Установено е, че на 7 януари 2020 г., обвиняемият В.И. тръгнал от гр. Добрич за гр. Смолян, като помолил свой познат да го закара с лекия си автомобил. За услугата му платил 100 лева. Двамата спрели за кратка почивка в гр. Пловдив. Тогава В.И поискал от шофьора да го закара до гр. Смолян, където щял да посети свои близки. Към полунощ пристигнали в гр. Смолян. Обвиняемият В.И. посочил на водача къде да спре и поискал да го изчака. Той взел раницата си, в която имало запалително вещество и се отправил към метален павилион за парфюмерия и козметични продукти. След пет-десет минути се върнал в автомобила, но с различни дрехи, като по ръцете имал наранявания, причинени от изгаряне. След оперативно-издирвателни мероприятия от полицейски служители от ОД на МВР – Смолян, В.И. е издирен и задържан на 10 януари 2020 г. с постановление на прокурор за срок до 72 часа. По делото се извършват процесуално-следствени действия, като се изясняват причините за палежа.

Определението на Районен съд-Смолян подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Смолян.