Районна прокуратура - Смолян наблюдава досъдебно производство за замърсяване на водите на река Девинска, преминаваща през гр. Девин

8 Август 2023 г.

Районна прокуратура-Смолян наблюдава досъдебно производство за това, че на 04. 08.2023 г. били замърсени водни течения – водите на река Девинска, преминаваща през  гр. Девин, обл. Смолян, и с това са станали опасни за животните - престъпление по чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 4 август 2023 г. е бил подаден сигнал за открита мъртва риба по течението на река Девинска в района на гр. Девин, като веднага на място е била изпратена дежурна оперативна група от РУ – Девин, както и служители на РИОСВ, гр. Смолян  и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Направен бил лабораторен анализ на водата. 

Под надзора на Районна прокуратура-Смолян е образовано досъдебно производство, по което до момента са проведени действия по разследването - оглед на местопроизшествие, разпитани са свидетели по случая, назначени са необходимите експертизи на взетите проби от водата и др.