Районна прокуратура-Смолян наблюдава досъдебно производство за компютърна измама при вписване на неверни данни за ваксинирани пациенти срещу коронавирус

23 Октомври 2021 г.

Районна прокуратура-Смолян наблюдава досъдебно производство за това, че на 11.04.2021 г., 21.04.2021 г. и 15.05.2021 г. в болницата в гр. Мадан, обл. Смолян, при условията на продължавано престъпление, с цел набавяне на имотна облага, са били въведени в заблуждение служители на РЗОК-Смолян.

Това е станало, след като в „Регистъра на имунизираните лица за борба с КОВИД-19“ е отразено, че е извършена ваксинация на четири лица, без тя да е направена и са причинени вреди на РЗОК-Смолян.

Престъплението е квалифицирано по чл.212а, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че на горепосочените три дати, личен лекар от МБАЛ „Проф. д-р Константин Чилов“ ЕООД, гр.Мадан, въвел в компютърния регистър за имунизирани лица  към РЗИ-Смолян имената на три жени и един мъж, на които в действителност не била поставена ваксина срещу КОВИД-19. Те живеели в района на община Мадан. По-късно един от тях отишъл да се ваксинира при друг лекар. Медикът установил, че името на пациента вече фигурира в регистъра на имунизираните лица.

Според разпоредбите в компютърните дневници на РЗИ се отразяват не само имената на пациентите, но и тези на лекарите, поставили ваксината. Медиците получават по 10 лева възнаграждение за всяка поставена доза.

За случая от РЗИ-Смолян е бил подаден сигнал и полицията е извършила проверка. След постъпване на материалите в Районна прокуратура-Смолян, на 20 октомври 2021 г., е било образувано досъдебно производство за компютърна измама.

По делото се извършват активни действия по разследването,  като при събиране на достатъчно доказателства за вината на конкретно лице в извършване на престъплението, незабавно ще бъде повдигнато обвинение.