Окръжна прокуратура-Плевен задържа седем лица след проведена операция във връзка с разследване на организирана престъпна група

7 Декември 2023 г.

Под ръководството и надзора на  Окръжна прокуратура-Плевен се води разследване за това, че през периода от месец януари 2015 г. до месец декември 2023 г. на територията на България, Гърция и Румъния е образувана и ръководена организирана престъпна група с цел да бъдат вършени съгласувано в страната и чужбина престъпления - трафик на хора, незаконно превеждане през границата на страната без разрешение и подпомагане на чужденци да преминават през страната в нарушение на закона, като групата е създадена с користна цел (получаване на доходи от престъпна дейност)  – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2 от НК.

В хода на разследването на 06.12.2023 година са предприети действия срещу евентуалните извършители. Проведена е съвместна специализирана акция, в която са участвали служители на ГДБОП, ГДЖСОБТ-МВР и ОД МВР-Плевен. Извършени са прекъсвания и изземвания в недвижими имоти и автомобили, стопанисвани от членовете на престъпната група, както и лични обиски. В резултат на тези действия по разследването са иззети 2700 лева, 45 000 евро, около 500 грама златни накити, документи, свързани с престъпната дейност, мобилни телефони, преносим компютър, законно притежавано оръжие - 2 бр. бойни пистолети и 4 бр. ловни, както и лек автомобил.

По делото е установено, че организираната престъпна група е действала на територията на гр. Плевен и гр. Никопол. Членовете ѝ са част от действащ международен трансграничен канал за трафик на нелегални мигранти с направление от Турция и Гърция през България и Румъния към страни от Западна Европа.

На 06.12.2023 година Окръжна прокуратура-Плевен е привлякла в качеството на обвиняеми лица седем мъже на възраст от 25 години до 61 години, двама от тях - за ръководене на организираната престъпна група, за което се предвижда наказание от пет до петнадесет години лишаване от свобода, а другите пет – за участие в нея, за което се предвижда наказание от три до десет години лишаване от свобода. Те са задържани с постановления на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Плевен за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе искане в Окръжен съд-Плевен за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура-Плевен разследването по случая продължава с разпити на свидетели, назначаване на необходимите експертизи, както и с други действия по разследването за изясняване на всички обстоятелства по случая.