В рамките на акция за противодействие срещу разпространението на наркотични вещества в региона на Окръжна прокуратура-Плевен са образувани 11 бързи производства и 1 досъдебно производство

8 Декември 2022 г.

Днес, 08.12.2022 година, бе проведен съвместен брифинг на Окръжна и Районна прокуратура – Плевен с ОД на МВР – Плевен, по повод осъществена специализирана операция, насочена към противодействие на престъпленията, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества. Акцията е по разпореждане на главния прокурор на Република България с цел защита сигурността на българското общество.

В него участие взеха зам.- окръжният прокурор на Окръжна прокуратура-Плевен Дияна Илиева, районният прокурор на Районна прокуратура град Плевен Пламен Петков и зам.- директорът на ОД на МВР - Плевен Николай Николов.

Зам.- окръжният прокурор Дияна Илиева запозна медиите с резултатите от съвместните действия на прокуратурата и ОД на МВР –Плевен на територията на област Плевен. Съобщи, че за срок от 24 часа рамките на специализираната операция са образувани 11 бързи производства, по които има 11 обвиняеми лица и едно досъдебно производство за държане на наркотични вещества. Изтъкна, че делата се работят приоритетно, за което в прокуратурата е създадена организация за бързото им приключване.

Прокурор Илиева посочи още, че по разпореждане на главния прокурор е активизирана работата на ОП-Плевен по образувани вече досъдебни производство за разпространение на наркотични вещества. През измината седмица са предадени на съд две лица, за държане на наркотици с цел разпространение. Съобщи и това, че в предходните дни са привлечени други две лица към наказателна отговорност, спрямо които е взета най – тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. По едно от производствата, обвиняемият е привлечен в това му качество за множество престъпления - държане на наркотици с цел разпространение и за разпространение на наркотични вещества на публично място- между две училища в град Плевен.

Изтъкна, че на местно ниво е създадена отлична координация с ОД на МВР- Плевен и са положени максимални усилия за нейното осъществяване. Операцията е преминала при изключително добра комуникация и тясно сътрудничество между двете институции, за постигане на общите цели в интерес на българските граждани.

След изнасянето на тази информация, участниците отговориха на редица въпроси поставени от представителите на медиите.