Окръжна прокуратура- Плевен предаде на съд водач на лекотоварен автомобил за пътнотранспортно произшествие със загинал мъж

19 Май 2022 г.

Окръжна прокуратура-Плевен внесе за разглеждане в Окръжен съд-Плевен обвинителен акт срещу Д.Д., на 62 години, привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл.343, ал.1, буква „в“, във връзка с чл.342, ал.1, пр. 3 от НК.

По делото е установено, че на 18.06.2021 година, около 05:30 часа, обвиняемият Д.Д. управлявал служебен лекотоварен автомобил в с. Сухаче, обл. Плевенска. Движел се в посока  с. Горник, обл. Плевен, по ул. „Вешка Данова“. Управлявайки МПС-то със скорост около 30км/ч, водачът преминал през легнал напречно на пътното платно мъж от същото село. Тъй като Д.Д. имал проблеми със зрението, пострадалият бил възприет от него като неравност на пътя. С химическа експертиза е доказано, че концентрацията на алкохол в кръвта на пострадалия е 2,54 % /промила/.

Предстои Окръжен съд –Плевен да насрочи разпоредително заседание по делото.

Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.