По обвинение на Окръжна прокуратура- Плевен е осъден мъж на 10 години затвор за ПТП със смъртен случай и средна телесна повреда

8 Април 2022 г.

Въз основа на внесен обвинителен акт по досъдебно производство на Окръжна прокуратура - Плевен, състав на Окръжен съд-Плевен е осъдил  на 10 години лишаване от свобода мъж, причинил пътнотранспортно произшествие с един загинал и един ранен.

Г.М. е признат за виновен за това, че на 07.05.2020 г., в с. Ралево, обл. Плевен, на общински път LOV – 1054, км.17+800, при управление на МПС, нарушил правилата за движение по пътищата, като управлявал с превишена скорост от 96,01 км/ч в населено място. В резултат на това загубил контрол на автомобила и се блъснал в крайпътно дърво.   По този начин умишлено причинил смъртта на Б. Б. (настъпила на 18.05.2020 година) и средна телесна повреда на А. К., които са пътували в управлявания от него автомобил  – престъпление по чл.342, ал.3, б.“В“ и б.“Б“ пр.1-во във вр. с чл.342, ал.1 от НК.

Още в хода на досъдебното производство, след повдигане на обвинение на Г.М., с постановление на наблюдаващия прокурор, временно е отнето свидетелството за управление на МПС на основание чл. 69а от НПК. Извършителят е бил и с наложена мярка „забрана за напускане на пределите на Република България“.

С присъда, Окръжен съд - Плевен е определил на Г.М. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 години при строг режим,  което е в рамките на предвиденото от закона за съответното престъпление. Наложено му е и наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 години.

Присъдата на Окръжен съд - Плевен подлежи на обжалване пред АС – Велико Търново.