По подаден протест на Окръжна прокуратура – Плевен, Апелативен съд - Велико Търново задържа мъж за държане на наркотични средства с цел разпространение

1 Март 2022 г.

Състав на Апелативен съд – Велико Търново уважи протеста на Окръжна прокуратура-Плевен срещу мярка за неотклонение домашен арест, взета спрямо П.М. на 24 години.

В хода на разследването по образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354а, ал.1 от НК, под надзора на Окръжна прокуратура град Плевен, на 14.02.2022 година е проведено претърсване и изземване в помещение, ползвано от П.М., при което са намерени и иззети наркотични вещества – коноп и MDMA.

На 15.02.2022 година по досъдебното производство в качеството на обвиняемо лице е привлечен  П.М. за престъпление по чл. 354а, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа и е внесено искане за вземане на мярка „задържане под стража“. С определение ОС- Плевен е постановил по- лека  марка за неотклонение, а именно домашен арест .Съдебният акт е протестиран пред въззивния съд.

Апелативен съд - Велико Търново е приел доводите на Окръжна прокуратура - Плевен, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието от страна на  П.М. и за наличие на реална опасност от укриване, както и извършване на друго престъпление. Предвид това взетата от първоинстанционния съд мярка за неотклонение домашен арест спрямо П.М. е изменена в задържане под стража. Определението на Апелативен съд - Велико Търново не подлежи на обжалване.

Разследването продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Плевен.