По искане на Окръжна прокуратура-Плевен арестуваха мъж за убийството на жена в село Божурица и още три лица за противозаконно влизане в чуждо жилище

4 Февруари 2022 г.

По делото за  извършеното на 02.02.2022 година убийство в село Божурица, обл. Плевенска, Окръжна прокуратура Плевен  привлече в качеството на обвиняеми и задържа за срок до 72 часа четири лица: Б.И на 22 години- за убийство и за противозакнно влизане в чуждо жилище-  престъпления по чл. 116, ал.1, т.4 от НК и по чл. 170, ал.2 от НК;Т.Е. на 20 години, К.И. на 29 години и Х.Х. на 36 години - за противозаконно влизане в чуждо жилище - престъпление по чл. 170, ал.2 от НК.

За престъплението по чл. 116, ал.1, т.4 от НК законът предвижда наказание лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна,  а за престъплението по чл. 170, ал.2 -  лишаване от свобода от една до пет години.

И четиримата обвиняеми са осъждани. Окръжна прокуратура-Плевен поиска от съда те да бъдат задържани под стража.

Окръжен съд-Плевен прие доводите на Окръжна прокуратура – Плевен, че въз основа на събраните доказателства до момента може да се направи обосновано предположение, че и четиримата обвиняеми са извършили престъпленията, за които са привлечени, както и е че съществува реална опасност те да се укрият или да извършат други престъпления,  поради което е постанови спрямо тях най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд Плевен подлежи на незабавно изпълнение и може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд – Велико Търново.