21 Април 2023 г.

Ученици от три училища гостуваха на Софийска районна прокуратура и на Софийски районен съд в деня на отворените врати

Сподели

Ученици от три столични училища гостуваха на Софийска районна прокуратура и на Софийски районен съд и се срещнаха с прокурор и съдии в рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“, която се провежда под мотото „Открито за съдебната власт“. 

Магистратите посрещнаха учениците от 20 ОУ „Тодор Минков“, 156 ОУ „Васил Левски“ и 73 СУ „Владислав Граматик“ в сградата на Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура.

Децата бяха приветствани от зам.председателя на Софийски районен съд съдия Мария Дончева, а прокурор Ралица Първанова и съдия Танка Цонева им обясниха как работи съдебната система, функцията на прокуратурата и съда и стъпките, по които се върви от сигнал за престъпление до осъдителна присъда. Прокурор Първанова поясни на учениците на каква възраст започват да носят наказателна отговорност и какви наказания ги грозят, ако извършат престъпление. Съдия Цонева разказа на децата примери от практиката си и по какви критерии се постановяват осъдителни присъди.

Магистратите засегнаха темата за зачестилите напоследък сигнали за бомби, като обясниха на учениците, че част от сигналите са подавани именно от деца, но въпреки това тези деяния са наказуеми и е добре да бъдат избягвани. Темите за лъжесвидетелстването и престъпленията, които грозят децата в интернет пространството също бяха дискутирани по време на отворените врати.

Лекцията, която прокурор Първанова и съдия Цонева изнесоха пред учениците, беше посрещната с интерес и след нея бяха зададени десетки въпроси, които касаеха процеса на събиране на доказателства, използването на специални разузнавателни средства, как  и къде се подават сигнали за извършени престъпление и други.

В края на събитието учениците посетиха така наречената „синя стая“ за разпити за деца и им беше обяснено как се протичат тези разпити.