По обвинение на Софийска районна прокуратура на затвор е осъден рецидивист за кражба

14 Февруари 2023 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура на затвор е осъден 46-годишен мъж за кражба.

На 06.06.2022 г. в периода от около 01,10 ч. до 01,21 ч., чрез използването на неустановено до момента техническо средство, обвиняемият Й.К. влязъл в апартамент в ж.к. „Дружба“ в гр. София и откраднал от там ключ за лек автомобил марка „Шкода“, други вещи и парична сума на обща стойност 1255,60 лева. Й.К. проникнал противозаконно в лекия автомобил, чийто ключ откраднал от апартамента, но не намерил нищо ценно в колата и си тръгнал. След това обвиняемият влязъл с взлом в магазин за месо и взел от него 120 лева.

Деянията са извършени в условия на продължавано престъпление и опасен рецидив, тъй като Й.К. е осъждан ефективно на „лишаване от свобода“ за идентични престъпления.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. с чл. 195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ и „Б“, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и по чл. 346 б от НК. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че именно Й.К. е автор на деянията.

Софийски районен съд призна обвиняемия за виновен по повдигнатите му обвинения и наложи на Й.К. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 8 месеца, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален „строг“ режим.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.