Софийска районна прокуратура обвини мъж, противозаконно подпомагал чужденци чрез осигуряване на транспорт да преминат през страната ни

11 Октомври 2022 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност сирийски гражданин, противозаконно подпомагал чужденци чрез осигуряване на транспорт да преминат през страната ни.

На 08.10.2022 г. на бул. „Мадрид“ в гр. София, обвиняемият А.Ш., с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно е подпомагал 7 граждани на Сирия да преминат през страната като им осигурил транспорт – лек автомобил, марка „Мерцедес“, с неустановена собственост.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 280, ал. 2, т.1 и т.5, вр. ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание от 1 до 6 години.

А.Ш. е чужденец и няма постоянен адрес в България. Предвид възможността да се укрие, прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.