Софийска районна прокуратура обвини и задържа мъж, съхранявал по нерегламентиран начин отпадъци и замърсил почвата и въздуха в землището на село Бусманци

16 Септември 2022 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 63-годишен мъж, съхранявал по нерегламентиран начин отпадъци и замърсил почвата и въздуха в землището на село Бусманци.

От неустановена до момента дата до 14.09.2022 г. на площадка в промишлената зона на с. гара Яна, обвиняемият В.П. е управлявал около 200 варела с отпадъци в разрез със установените в Закона за управление на отпадъци правила, като с това е причинил не маловажни вреди на околната среда.

От неустановена дата до 14.09.2022 г. в землището на с. Бусманци в  кв. „Димитър Миленков“ и местността „Крива ливада“, обвиняемият е допуснал да се замърсят почвата и въздуха на посочените места и с това ги е направил опасни за хора, животни и растения, както и негодни за битови цели.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 353б, ал.1, пр.2  от НК, вр. чл.2 ал.1 от ЗУО, вр. чл.3, чл.7, ал.1, ал.3,вр. чл.8, ал.2, вр. чл.13 ал.5 от ЗУО  и по чл.352 ал.1 от НК.

С постановление на наблюдаващ прокурор В.П. е задържан за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.