По обвинение на Софийска районна прокуратура е осъден на затвор мъж за причинена телесна повреда в условията на опасен рецидив

29 Юни 2022 г.

По внесен от Софийска районна прокуратура обвинителен акт е осъден на затвор 37-годишен мъж за причиняване на телесна повреда.

На 16.12.2018 г. в сградата на затвора на бул. „Ген. Н. Столетов“ в гр. София, обвиняемият О.З. ударил с юмрук в областта на лицето С.К. и му причинил средна телесна повреда, изразяваща се в избиване на два зъба. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като обвиняемият е осъждан за тежко умишлено престъпление ефективно на „лишаване от свобода“. До конфликта се стигнало, след като С.К. занесъл храна на О.З., въпреки че обвиняемият бил обявил гладната стачка.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 131а, вр. чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ и б. „Б“ от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели.

О.З. е признал вината си и след одобрено от Софийски районен съд споразумение, на подсъдимия е наложено наказание  „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, при първоначален „строг“ режим на изтърпяване. 

Споразумението има последици на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.