Софийска районна прокуратура задържа до 72 часа двама мъже за взломна кражба, извършена в условията на опасен рецидив

23 Юни 2022 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност двама мъже на 29 и на 53 години за взломна кражба, извършена в условията на опасен рецидив.

На 22.06.2022 година около 12,40 часа обвиняемите А.С. и Б.Б., чрез използването на неустановено до момента техническо средство, влезли в апартамент на улица „Калиманица“ в гр. София и откраднали от него преносим компютър, два броя маркови слънчеви очила, сребърен синджир с висулка на Богородица, сребърна монета с изображение на свети Мина, дамски часовник, два броя скъпи женски парфюми и други вещи от владението на Р.Л. Натоварили всичко в автомобил марка „Форд“ и избягали. Малко след това двамата обвиняеми са задържани от полицейски служители.

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като и двамата обвиняеми са осъждани на „лишаване от свобода“ ефективно за идентични престъпления.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал.1, т.4, пр. 1 и пр.2, вр.  чл. 194, ал.1, вр. чл. 29, ал. 1, и б. “А” и б. „Б“ вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1 от НК.

Предвид възможността А.С. и Б.Б. да извършат друго престъпление, прокурор е постановил задържането им за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.