17 Юни 2022 г.

Софийска районна прокуратура обвини и задържа мъж, извършвал непристойни действия в храм „Света Неделя“

Сподели

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 24-годишен мъж за извършени хулигански действия в условията на продължавано престъпление с шест деяния в храм „Света Неделя“ в гр. София. Деянията се отличават с изключителен цинизъм.

На 12.06.2022 година около 18,21 часа обвиняемият Г.А. извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – влязъл гол до кръста с препасана хавлиена кърпа в  храм „Света Неделя“ в гр. София. Той вървял след един от дяконите и отправял обидни и непристойни думи на висок тон в присъствието на посетители на храма. Около 20,00 часа седял гол на входа на храма и отправил непристойни думи към преминаваща наблизо жена. След това нанесъл множество удари с крака по вратата на външната свещопродавница на храма и влязъл там да преспи през нощта.

На 13.06.2022 г. около 10,44 часа извършил непристойни действия в храмa „Света Неделя“, а след това отправил обидни думи спрямо председателя на църковното настоятелство на храма. 

За деянията е подаден сигнал до Софийска районна прокуратура и по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 325, ал.2, вр. ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Г.А. е осъждан. Предвид криминалното му минало и възможността да извърши друго престъпление или да се укрие, прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.