Софийска районна прокуратура задържа до 72 часа мъж за опит за грабеж на дарения от църква

8 Април 2022 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 38-годишен мъж за опит за грабеж на дарения от църква. 

На 07.04.2022 г. в  храм „Св. Николай Чудотворец" в гр. София, обвиняемият Д.К. направил опит да отнеме 198 лева от плексигласова каса за дарения, с намерение противозаконно да ги присвои. З.Б. се опитала да спре обвиняемия, а той употребил сила спрямо нея– издърпал от ръцете ѝ плексигласовата каса за дарения. Престъплението е останало недовършено по независещи от дееца причини – същият бил задържан на местопроизшествието от органите на МВР .

Парите били събирани за граждани на Република Украйна.  

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление чл. 198, ал. 3 вр. ал. 1 вр. чл. 18, ал. 1 НК , за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 3 до 10 години.

Предвид възможността обвиняемият да извърши друго престъпление или да се укрие, наблюдаващ прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на делото за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д.К.