По обвинение на Софийска районна прокуратура на затвор е осъден мъж за нанесена телесна повреда на полицай и за противозаконно пречене на орган на властта

5 Април 2022 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура 39-годишен мъж е осъден на затвор за нанасяне на телесна повреда на полицай и за това, че е попречил на властта да изпълни служебните си задължения.

 На 06.06.2018 г. обвиняемият А.Д. шофирал лек автомобил, марка „Опел“, по  бул. "Околовръстен път", гр. София, когато полицейски служители му подали знак със стоп палка да спре. Обвиняемият не спрял и продължил да се движи по посоката си на движение, въпреки че и други полицейски служители му дали знак да спре. Последвала гонитба. Обвиняемият ударил челно движещ се срещу него полицейски автомобил, който бил с включени сигнални светлини. За да избяга от униформените служители, А.Д. с автомобила си се качил на бордюра, съборил пътен знак и ударил друг полицейски автомобил, а след това блъснал с моторното си превозно средство полицай, който му давал сигнал с палка да спре. Вследствие на удара е причинил лека телесна повреда на полицейския служител.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 270, ал. 1 от НК и по чл. 131, ал. 2, т. 4, вр. чл. 130, ал. 2 от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели и са извършени експертизи, които доказват виновността на А.Д.

Софийски районен съд призна А.Д. за виновен по повдигнатото му обвинение, като му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален „строг“ режим.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Софийски градски съд.