По обвинение на Софийска районна прокуратура е осъден на затвор рецидивист за измама

30 Март 2022 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден на 4 години затвор 42-годишен мъж за измама, извършена в условията на опасен рецидив.

За времето от 09.10.2021 г. до 14.10.2021 г. в гр. София, при условията на продължавано престъпление - с три деяния, обвиняемият А.Б. с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 900 лева е възбудил заблуждение у различни лица и с това е причинил имотна вреда. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като обвиняемият е осъждан ефективно на „лишаване от свобода“ за идентично престъпление.

На 09.10.2021 г. в магазин в търговски център на бул. „Черни връх“  в град София, обвиняемият заблудил продавач-консултанта И.О., че е служител на магазин за бижута и се е разбрал със собственика на магазина, да получи 400 лева капаро, което да му бъде заплатено от оборота. И.О. повярвала на думите на обвиняемия и му дала исканата сума.

На 13.10.2021 г., обвиняемият отишъл в същия МОЛ, но в друг магазин, където заявил на продавачката, че се е разбрал с управителя на магазина да му бъдат дадени 300 лева от оборота за обувки, който управителят бил харесал в магазина, в който работел обвиняемият.

На 14.10.2021 г. обвиняемият отново посетил търговския център. Този път се представил за служител на магазин за часовници. Той отишъл в магазин за бижута и заблудил Ц.Г., че е приятел на управителя и двамата са се разбрали служител в магазина да му даде 200 лева от оборота. Ц.Г. дала сумата на А.Б. След като той напуснал магазина, тя се свързала с управителя и разбрала, че е била измамена.  

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 211, вр. чл. 209, ал.1, вр. чл. 29, ал.1, б. „А”, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели, които сочат А.Б. като автор на деянието.

Софийски районен съд призна А.Б. за виновен по повдигнатото му обвинение, като му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален „строг“ режим.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Софийски градски съд.