Мъж е осъден на затвор по обвинение на Софийска районна прокуратура за опит за кражба, извършен в условията на опасен рецидив

15 Март 2022 г.

37-годишен мъж е осъден на затвор по обвинение на Софийска районна прокуратура за опит за кражба, извършен в условията на опасен рецидив.

На 04.11.2021г. в магазин в ж.к. „Люлин“, гр. София, обвиняемият Г.Г. направил опита да открадне 2 бутилки уиски и капсули за пране на обща стойност 108,97 лева. Опита му останал недовършен поради независещи от дееца причини - обвиняемият бил задържан от служители на магазина, които станали свидетели на престъплението.

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като Г.Г. е осъждан ефективно за идентични престъпления.  

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.196, ал.1, т.1, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.18, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б.“А“ и б.“Б“ от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели.

Обвиняемият е признал вината си и след споразумение, одобрено от Софийски районен съд, на Г.Г. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 3 месеца, което следва да се изтърпи при първоначален „строг“ режим.

Споразумението има последствие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.