Софийска районна прокуратура обвини и задържа рецидивист за опит за кражба от възрастен човек

18 Февруари 2022 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 51-годишен мъж за опит за кражба на вещи от възрастен човек, извършен в условията на опасен рецидив.

На 17.02.2022 г.  от лек автомобил марка „Мерцедес“, паркиран пред магазин „К.“ в ж.к. „Люлин“, в гр. София, обвиняемият К.М. откраднал мъжка чанта, съдържаща портмоне с пари, документи и очила от възрастен мъж, който по това време прибирал покупките си в колата. Деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини. Престъплението е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като К.М. е  осъждан ефективно на „лишаване от свобода“ за идентично престъпление.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 29. ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК.

Предвид съдебното минало на обвиняемия и опасността да се укрие и да извърши друго престъпление, наблюдаващ прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда спрямо К.М. да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.