Софийска районна прокуратура предаде на съд мъж, подпомагал чужденци да преминават през страната

14 Февруари 2022 г.

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу 22-годишен мъж, който противозаконно подпомагал чужденци да пребивават и преминават в страната.

На 23.08.2021 г. около 15,00 ч. по бул. „Ломско шосе” в гр. София, полицейски служители сигнализирали обвиняемия Б.В. да спре управлявания от него товарен автомобил, марка „Ивеко“. Той не се подчинил и увеличил скоростта. След известно време обвиняемият спрял автомобила и започнал да тича. Впоследствие бил заловен и закаран до товарния автомобил, с който били превозвани чужденци без документи. Установено е, че Б.В. с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал трима граждани на Афганистан (чрез извършване на превоз от гр. София към западната граница на Република България) да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр.1 и т.5, вр. ал. 1 от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели и са събрани доказателства.

Предстои делото срещу В.Д. да продължи в съда.