Софийска районна прокуратура обвини и задържа две жени за измама, при която е причинена имотна вреда в размер на 14 500 евро

11 Февруари 2022 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност две жени на 36 и 63 години за измама, свързана с разваляне на магия, чрез която е нанесена вреда в размер на 14 500 евро.

На 09.02.2022 г. около 10,00 часа пред входната врата на апартамент в ж.к. „Младост“ 2,  гр. София, обвиняемата Т.В. въвела в заблуждение М.Т., че Е.Д. ще развали магия, която е направена на сина на пострадалата. За целта двете жени, казали на М.Т., че трябва да извади всички пари, които има, за да им направят ритуал за разваляне на магията. Докато Е.Д. , извършвала ритуала, Т.В. повтаряла на пострадалата „Ето, ето, виждаш ли направената магия“. През това време Е.Д. подменила паричната сума в размер на 14 500 евро , която била поставена в калъф на възглавница, с рекламни брошури, като по този начин нанесла имотна вреда на пострадалата. След като двете обвиняеми си тръгнали, М.Т. видяла, че парите й ги няма и се обадила в полицията.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал.1, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал. 1 от НК.

Двете обвиняеми са осъждани, като при Е.Д. деянието се явява повторно, тъй като е била осъждана с влязла в сила присъда за идентично престъпление.

Предвид възможността двете обвиняеми да се укрият , наблюдаващ прокурор е постановил задържането им за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Е.Д. и Т.В.