Софийска районна прокуратура обвини и задържа четирима мъже за кражба от офис на мобилен оператор

6 Декември 2021 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност четирима мъже за взломна кражба от офис на мобилен оператор.

На 06.12.2021 г. в 04.30 часа на ул. „Тодорини кукли“ в гр. София, обвиняемите А.И.,Т.Г. и Б.И. чрез разрушаване на входна стъклена врата на търговски център и още една на офис на мобилен оператор, откраднали 32 комплекта слушалки, 6 смарт часовника, 5 мобилни телефони, 11 комплекта, съдържащи телефон и аксесоар, зарядно устройство, 2 кутии със слушалки и 1 кутия с електронно устройство от владението на С.М. Докато тримата били в офиса, обвиняемият А.Г. стоял встрани от търговския център, давал им указания по радиостанция и наблюдавал за полиция. 

За извършване на кражбата е използван лек автомобил марка „Фолксваген“ с поставени на него регистрационни табели от друго моторно-превозно средство.

Срещу четиримата мъже е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 195, ал.1, т.3 и т.4, вр.  чл. 194, ал.1, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1 от НК. При А.Г. престъплението е извършено в условията на повторност, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за идентично деяние, а при Т.Г. е извършено при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан ефективно за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода“ не по-малко от една година.

Предвид опасността четиримата да извършат ново престъпление, наблюдаващ прокурор е постановил задържането им за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на делото за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.