3 Декември 2021 г.

Рецидивист е осъден на затвор за кражба по обвинение на Софийска районна прокуратура

Сподели

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура на 1 година и 11 месеца затвор е осъден 54-годишен мъж за кражба, извършена в условията на опасен рецидив.

На 11.06.2021 г. за времето от 07,40 часа до 16,40 часа обвиняемият А.Ц. откраднал от къща в село Долни Лозен джанти за лек автомобил, марка „Мерцедес“, бензинова резачка, акумулатор за лек автомобил, обувки и яке от естествена кожа и други вещи на обща стойност 866,40 лева. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като А.Ц. е осъждан ефективно за идентично престъпление.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.196, ал.1, т.1, вр. чл. 194 ал.1, вр. чл. 29, ал.1, б.”А” от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели и са направени експертизи, които сочат А.Ц. като автор на деянието.

Обвиняемият призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и заяви, че желае делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие с цел получаване на наказание, намалено с една трета. Състав на Софийски районен съд, след като редуцира наказанието с оглед на съкратената процедура, призна А.Ц. за виновен по повдигнатото му обвинение и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 11 месеца, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален „строг“ режим.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Софийски градски съд.