Софийска районна прокуратура задържа мъж, шофирал след употреба на наркотици и причинил ПТП с пострадал

21 Октомври 2021 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 60-годишен мъж за шофиране след употреба на наркотични вещества и причинена катастрофа с пострадала жена.

На 19.10.2021 г. около 17,00 ч. при управление на лек автомобил, марка „Тойота“, по бул. „Данаил Николаев“, гр. София, А.А. нарушил правилата за движение по пътищата, като не съобразил скоростта си с атмосферните условия, не могъл да спре автомобилa си и реализирал пътнотранспортно произшествие с друга кола.

Вследствие на удара е пострадала Л.Ч. Жената е със средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на поясен прешлен. Пристигналите на място полицаи тествали А.А. за алкохол и наркотици. Резултатите показали, че обвиняемият е шофирал след употреба на кокаин и амфетамин.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.343, ал.3, пр. 2, б.”а”, пр.2, вр. ал.1, б.“б‘‘, пр.2, вр. чл.342, ал.1, пр.3 НК. Наказанието, предвидено в НК за това престъпление, е „лишаване от свобода” да срок от една до шест години.

Предвид възможността обвиняемият да извърши друго престъпление, прокурор от Софийска районна прокуратура е постановил задържането му за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на делото за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.А.