Ефективно наказание лишаване от свобода получи рецидивист за кражба след постигнато споразумение на Софийска районна прокуратура

26 Юни 2020 г.

На 22.06.2020 г. съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и подсъдимия Емилиян Й. за извършена кражба.

Подсъдимият се е признавал за виновни за това, че на 08.11.2019 г., около 18.25 ч., в гр. София, ж.к. „Люлин”, от паркиран таксиметров лек автомобил, отнел чужда движима вещ – един брой  мобилен телефон на стойност 274.40 лева /двеста седемдесет и четири лева и четиридесет стотинки/, от владението на П. Т., без негово съгласие с намерение противозаконно да го присвои. Емилиян Й. е извършил деянието в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година и след като е осъждан два и повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер. Престъплението е квалифицирано по чл.196, ал.1, т.1, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б.“А“ и б.“Б“ от НК.

С определение от 22.06.2020 г. на Софийски районен съд е одобрено постигнатото между СРП и подсъдимия Емилиян Й. споразумение, като му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, при първоначален „строг“ режим.

Споразумението, което е одобрено от Софийски районен съд, е окончателно и има сила на влязла в сила осъдителна присъда.