Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняем за държане на високорискови наркотични вещества

25 Юни 2020 г.

Днес, 25.06.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Цветан Г. за това, че без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, държал в себе си и в обитаваното от него жилище, високорискови наркотични вещества, а именно амфетамин и коноп - престъпление по чл.354а, ал.3, пр.2, т.1, пр.1 от НК.

На 05.12.2019 г., около 16.30 ч., в гр. София, в ж.к. „Сухата река“ полицейски служители от 05 РУ-СДВР забелязали обвиняемият Цветан Г. да пуска нещо на земята и го спрели за извършване на проверка. По време на проверката обвиняемият бил видимо притеснен, като на въпроса дали притежава забранени от закона вещества или предмети заявил, че няма такива. Полицаите, заедно с обвиняемия, отишли до мястото където той бил пуснал нещо и установили, че там има черен политиленов плик, съдържащ пет броя полиетиленови топчета с бяло вещество. Малко по-късно било извършено и претърсване на жилището обитаваното от Цветан Г., където била намерена зелена тревиста маса и един брой везна, които били  иззети. В хода на разследването се установило, че в бялото вещество на прах се доказва наличие на метамфетамин, пирацетам и кофеин, с процентно съдържание на наркотичния компонент метамфетамин 12% (0,59 грама; 0,55 грама; 0,51, грама; 0,66 грама и 0,68 грама), а растителната маса представлява коноп с нетно тегло 0,06 грама, като амфетаминът и конопът подлежат на контрол съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите и са посочени в списъка на наркотичните вещества с висока степен на риск за общественото здраве.

По случая било образувано досъдебно производство, установено било, че обвиняемият е осъждан, спрямо него била взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“. Предстои делото срещу Цветан Г. да продължи в съда.