Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу рецидивист за кражба

25 Юни 2020 г.

На 25.06.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Божидар Б. за това, че е отнел чужди движими вещи, 1 бр. дамско портмоне, парични суми и други вещи, или всички вещи на обща стойност 562,47 лева, от владението на И. Р., собственост на същата, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ и б. „Б“ от НК.

На 12.12.2019 г., около 17.40 ч., в гр. София, в офис помещение, ползвано от търговско дружество „В.Р.“ ЕООД,  влязъл обвиняемият Божидар Б., огледал вътрешността на офиса и видял, че И. Р. е оставила дамската си чанта на пода, в близост до нея. Божидар Б. видял, че в момента няма други клиенти и възползвайки се от създалата се ситуация взел решение да открадне вещи от чантата на И. Р. В изпълнение на това свое решение обвиняемият ангажирал максимално вниманието на И. Р. Докато тя се стараела да отговори на въпросите му, Божидар Б. успял да отвори чантата на И. Р. и от вътрешността ѝ взел 1 бр. дамско портмоне, парични суми и други вещи, всички на обща стойност 562,47 лева. Обвиняемият задържал вещите в себе си и напуснал местопрестъплението, отправяйки се в неизвестна посока.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което било установено, че Божидар Б. е осъждан, като настоящото деяние е извършил при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по – малко от една година и след като е бил осъждан два или повече пъти  на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

Предстои делото срещу Божидар Б. да продължи в съда.