По внесен от Софийска районна прокуратура обвинителен акт е осъден подсъдим, шофирал след употреба на наркотични вещества

24 Юни 2020 г.

По обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е признат за виновен подсъдимия Лазар Д. за това, че:

На  04.12.2018 г., около 22.40 ч., в гр. София, ж.к. „Дружба”, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, след употреба на наркотични вещества: тетрахидроканабинол, амфетамин и кокаин, включени в Приложение № 1 към чл. 3, т. 1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични – Списък І “Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, установено по надлежният ред – с химико-токсикологична експертиза за определяне  наличието на упойващи вещества в кръвта и урината – престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК. 

На 19.06.2020 г. Софийски районен съд е признал за виновен Лазар Д. по повдигнатото му обвинение, като му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от четири месеца, при първоначален „общ“ режим, „Глоба“ в размер на петстотин лева, както и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от осемнадесет месеца.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Софийски градски съд.