Съдът е уважил искането на Софийска районна прокуратура за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняем за блудство

1 Юни 2020 г.

По искане на Софийска районна прокуратура съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Максим Б., на 40 години, украински гражданин. На 29.05.2020 г. той е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 150, ал. 1 от  НК.

Максим Б. е обвинен в това, че на 28.05.2020 г., около 18:15 часа в гр. София, кв. „Княжево“, на първи (партерен) етаж във вход на жилищна кооперация е извършил действия с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14- годишна възраст – Х.Г., чрез употреба на сила – блъснал Х.Г. с лявата си ръка в областта на дясното ѝ рамо, тялото ѝ се ударило в стена, след това притиснал Х.Г. към стената и извършил блудствени действия с нея.

По случая е образувано бързо производство, разпитани са свидетели. За извършеното от обвиняемия престъпно деяние се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от две до осем години.

Предвид високата обществена опасност на деянието, на 29.05.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Максим Б.  за срок до 72 часа. На 31.05.2020 г. съдът е уважил искането на Софийска районна прокуратура за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.