Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт за причиняване на средна телесна повреда на възрастна пешеходка, вследствие на ПТП

1 Юни 2020 г.

Днес, 01.06.2020 г., под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е внесен обвинителен акт срещу Валентин К. за това, че при управление на моторно превозно средство - лек автомобил, по бул. „Добринова скала”,  ж.к. „Люлин“, нарушил правилата за движението по пътищата съгласно чл. 20, ал. 2 и чл. 116 от Закона за движение по пътищата, като не намалил скоростта си на движение и не пропуснал пешеходката П.Ч., която пресичала пътното платно, в резултат на което по непредпазливост ѝ причинил средна телесна повреда - престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „б”, пр. 2, във вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

На 15.09.2019 г., около 20.20 ч., в гр. София, по бул. „Добринова скала”, ж.к. „Люлин“, обвиняемият Валентин К. управлявал лек автомобил. Той не намалил скоростта си на движение и не спрял, като не пропуснал пешеходката П.Ч., на 86 години, която пресичала пътното платно на бул. „Добринова скала“ отляво надясно спрямо посоката на движение на управлявания от него автомобил, въпреки че обективно имал възможност да я види и да спре. В резултат на това управляваният от Валентин К. автомобил ударил П.Ч. с предната си лява част - в зоната на левия фар. С тези си действия Валентин К. нарушил правилата за движение, въведени със Закона за движение по пътищата, а именно: чл. 20, ал. 2 „Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението” и чл.116 „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив  към пешеходците, особено към децата, към инвалидите, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, и към престарелите хора“. В резултат на удара при настъпилото пътнотранспортно произшествие на П.Ч. е причинена средна телесна повреда по смисъла на  чл. 129, ал. 2 от НК, изразяваща се в частичен десностранен пневмоторакс; счупване на страничното кондилно възвишение на дясната голямопищялна кост; счупване на лявата лъчева кост в долната част /към китката на предмишницата/, което е реализирало трайно затруднение на движенията на десния долен крайник и левия горен крайник за срок повече от 30 дни. За случилото очевидци подали сигнал на телефон за спешни повиквания 112, пострадалата П.Ч. била откарана до болнично заведение.

На 01.06.2020 г. срещу обвиняемия Валентин К. е изготвен и внесен обвинителен акт в Софийски районен съд.