Разследването срещу двама обвиняеми за кражба приключи с внасяне на обвинителен акт в Софийски районен съд

28 Май 2020 г.

Днес, 28.05.2020г., Софийска районна прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Христина Т. за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 7, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 28, ал. 1 от НК и Благовест И. за престъпление по чл. 197, т. 1, вр.  чл. 194, ал. 1 НК.

На 16.02.2020г., около 18.35 ч., обвиняемите Христина Т. и Благовест И. влезли в магазин „ДМ“, находящ се в гр. София, в който управител била А.С. Двамата обвиняеми поотделно взели решение да отнемат вещи от магазина, без да заплатят за тях. С цел да се облагодетелства неправомерно Благовест И. взел от щандовете в магазина три броя тоалетни води на обща стойност 173,20 лева /сто седемдесет и три лева и двадесет стотинки/, собственост на „ДМ Б.“ ЕООД и ги поставил в непрозрачна торба. От своя страна Христина Т. взела от щандовете в магазина различни козметични продукти на обща стойност 268,33 лева /двеста шестдесет и осем лева и тридесет и три стотинки/, собственост на „ДМ Б.“ ЕООД, след което част от тях поставила в дамската си чанта, а друга част във вътрешността на дрехите си. Действията ѝ били забелязани от П.М. - служител в магазина. П.М. се насочила към обвиняемата с цел да препятства престъпното посегателство. Приближавайки се непосредствено до обвиняемите, П.М. ги попитала какво правят и дали ще заплатят взетите от тях вещи, след което поискала от тях да им бъде извършена проверка. Тогава с цел да не бъдат установени у Благовест И. отнетите вещи, той побягнал към изхода на магазина и успял да напусне заедно с тях. В същото време Христина Т. била задържана от П.М. Обвиняемата разбрала, че няма да успее да напусне търговския обект с вещите, които скрила в себе си, поради което се съгласила да ги върне и признала, че ги е взела без намерение да ги заплати. Възприемайки случващото се, друга служителка се обадила на управителя на магазина - А.С. и на органите на МВР. Във връзка със сигнала в магазина пристигнали полицейските служители при 01 РУ-СДВР. Христина Т. съдействала на полицейските служители да установят Борислав И. След което той взел решение да възстанови отнетото и около 19:45 на 16.02.2020г. отишъл в магазина и предал на А.С. отнетите вещи.

В хода на разследването било установено, че двамата обвиняеми са осъждани. Христина Т. е извършила опитът за кражба в условията на повторност, след като била осъдена за друго такова престъпление. Спрямо нея била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. По отношение на Благовест И. била взета мярка за неотклонение „подписка“. Предстои наказателното производство срещу двамата обвиняеми да продължи в Софийски районен съд.