Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняем, шофирал с концентрация на алкохол в кръвта, без книжка и с чужди табели за регистрация

18 Май 2020 г.

   Днес, 18.05.2020г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Илия И. за това, че управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, а именно 1,69 на хиляда, установена по надлежния ред - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК; управлявал моторно превозно средство, като си служил с два броя регистрационни табели, издадени за друго МПС – престъпление по чл.345, ал.1 от НК; управлявал моторно превозно средство в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство /СУМПС/ -престъпление по чл. 343в, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

   На 17.02.2020 г. СУМПС, издадено на обвиняемият Илия И., било временно отнето със Заповед за прилагане на принудителна административна мярка на началника на отдел „Пътна Полиция“-СДВР. В тази връзка били иззети и два броя регистрационни табели издадени за лекия автомобил на Илия И. На 25.02.2020 г. около 16.20 ч. в гр. София, по бул. „Владимир Вазов“, Илия И. управлявал моторно превозно средство - лек автомобил, с поставени два броя регистрационни табели, издадени за друго МПС. По същото време полицейски служители в ОСПСОВОР-СДВР, били на смяна и изпълнявали служебните си задължения. На бул. „Владимир Вазов“ полицейските служители забелязали криволичещ по пътното платно лек автомобил, управляван от обвиняемия. На подаден сигнал за спиране със стоп-палка Илия И. не спрял, а продължил движението си. Полицейските служители веднага последвали управлявания от Илия И. автомобил. Те успели да настигнат и да спрат обвиняемия, след което пристъпили към извършване на полицейска проверка. Илия И. не предоставил СУМПС, доколкото същото било временно отнето. В хода на проверката двамата полицаи установили, че обвиняемият лъха на алкохол, поради което поискали съдействие от екип на отдел „Пътна Полиция“-СДВР. Междувременно, било установено, че монтираните на автомобила регистрационни табели били издадени на друг лек автомобил. Малко след това на място пристигнали служители при отдел „Пътна Полиция“-СДВР, като същите извършили проверка за употреба на алкохол на Илия И. с техническо средство Алкотест Дрегер 7410+. Техническото средство отчело положителен резултат за наличие на алкохол от 1,90 на хиляда. След това обвиняемият бил транспортиран до болнично заведение за провеждане на медицинско изследване за употреба на алкохол. От извършения химически анализ било установено наличие на алкохол в кръвта на Илия И. от 1,69 на хиляда.

   Предстои наказателното производство срещу обвиняемия да продължи в съда.