Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт за шофиране след употреба на два вида наркотични вещества

15 Май 2020 г.

Днес, 15.05.2020 г., под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е внесен обвинителен акт срещу Коста К. за това, че управлявал моторно превозно средство - лек автомобил, след употреба на високорискови наркотични вещества - тетрахидроканабинолът /марихуана, канабис/ и амфетамин, установено по надлежния ред - престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

На 09.02.2020 г. в гр. София, обвиняемият Коста К. управлявал лек автомобил, като се движел по ул. „5001-ва”, след като бил употребил наркотични вещества, а именно – амфетамин и марихуана. В този момент полицейските служители от 08 РУ-СДВР били на работа, като изпълнявали задълженията си по охрана на обществения ред. Около 20:40 ч., полицейските служители спрели управлявания от Коста К. автомобил за полицейска проверка. При проверката им направило впечатление, че Коста К. бил видимо притеснен, нервен и с блуждаещ поглед и това ги мотивирало да извършат проверка за наличие на употребени наркотични вещества. Те докладвали на оперативна дежурна част и на място бил изпратен екип от отдел „Пътна Полиция“-СДВР. След пристигането им на място, Коста К. бил изпробван с техническо средство дрегер „DRUG TEST 5000“. Тестът отчел положителен резултат за канабис. На обвиняемия бил съставен акт за установяване на административно нарушение и му бил издаден талон за медицинско изследване. Полицейските служители отвели Коста К. до болнично заведение, където той дал проби за химически анализ. От извършените изследвания на представените за анализ проби се доказва употребата на високорискови наркотични вещества – тетрахидроканабинол и амфетамин, като тетрахидроканабинолът и амфетаминът са високорискови наркотични вещества, съгласно Списък I към Приложение № 1 към чл. 3, т. 1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета на основание чл. 3, ал. 2 и ал. 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Обвиняемият Коста К. е осъждан, на 15.05.2020 г. срещу него изготвен и внесен обвинителен акт в Софийски районен съд.