На 20.06.2018 г. вечерта, дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура задържа извършител на телефонна измама, от която е причинена имотна вреда в размер на 50 000 лв.

21 Юни 2018 г.

37-годишният Христо Янев е привлечен към наказателна отговорност за това, че:

На 26.04.2018 г., около обяд, в гр. София, действайки като помагач (в съучастие с друго лице - извършител, неустановено до момента), с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал у М. Х. заблуждение – като му се представил по телефона за «длъжностно лице от криминален отдел към МВР» и му обяснил, че «в момента се провежда акция по задържането на лица, че не всички са заловени и за да се осъществи това е необходима парична сума в размер на 50 00 лв.». Янев разяснил на Х. също така, че следва да остави тази сума в стара, нефункционираща сграда – магазин, намираща се на ул. «Цар Симеон» в София. Заблуден от така формираните у него неверни представи, Х. изпълнил указаното от Янев, като по този начин му била причинена имотна вреда в размер на 50 000 лв.

Описаното представлява престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС на 22.06.2018 г. – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.