Гражданин на Литва е предаден на съд от Районна прокуратура – Монтана за незаконно подпомагане на мигранти

26 Януари 2024 г.

Районна прокуратура – Монтана, Териториално отделение – Лом, с обвинителен акт предаде на съд В.А. (на 23 години) по дело за извършено престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5 вр. ал. 1 от НК.

На 27.09.2023 г. след получен сигнал за незаконно транспортиране на мигранти служителите на реда от участък „Вълчедръм“ при РУ на МВР гр. Лом предприели необходимите действия по изясняването му.

На път между гр. Вълчедръм и с. Септемврийци бил установен товарен автомобил, м. „Ситроен“. Полицаите опитали да спрат за проверка превозното средство, но водачът му не се подчинил. Продължил с висока скорост и реализирал пътнотранспортно произшествие, като се блъснал в стена на частен имот в гр. Вълчедръм, след което избягал.

Незабавно били предприети оперативно-издирвателни мероприятия по установяването на водача и пътниците от автомобила. В района на инцидента били открити девет лица от мъжки пол, които заявили, че са от Сирия.

Чужденците изяснили пътя, по който били транспортирани от Турция до България, като целта им е била Западна Европа. Планирали сами да преминат българо-сръбската граница. 

Същия ден водачът на автомобила – гражданинът на Литва В.А., е бил установен и задържан в района на с. Искрец, община Своге. Той е бил разпознат от мигрантите.

Извършителят е бил привлечен към наказателна отговорност за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават през територия на страната в нарушение на закона. Сред превозваните от него сирийци е имало и непълнолетно лице. Понастоящем той е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За престъпление, в което е обвинен В.А., се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от две до десет години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляда лева.

Предстои делото да продължи в съда.