Районна прокуратура – Монтана предаде на съд обвиняем за закана с убийство и причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие

12 Декември 2023 г.

Районна прокуратура – Монтана с обвинителен акт предаде на съд Е.А., привлечен към наказателна отговорност за извършени престъпления по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

През 2015 г. обвиняемият Е.А. се запознал с Л.Г. и двамата заживели на семейни начала в Германия. От съвместното им съжителство се родил син.

Системно упражнявано физическо насилие от страна на мъжа спрямо Л.Г. станало причина за раздялата им. Заедно с детето жената се прибрала в България. Живеела при родителите си в с. Габровница, област Монтана. 

На 01.07.2022 г. Е.А. посетил Л.Г. Обяснил й, че се е променил и иска да живее с нея и детето. Жената му се доверила и впоследствие заедно със сина си се пренесла да живеят в дома на обвиняемия в гр. Лом.

Вечерта на 24.07.2022 г. между двамата възникнал спор. С дървен предмет обвиняемият нанесъл на Л.Г. удари по тялото и главата. Заплашил я с убийство, осакатяване, остригване и изгонване от дома. Това продължило и през следващите няколко дни. Свидетел на случващото се било малолетното им дете.

Пострадалата успяла да избяга и подала сигнал на телефон за спешни случаи 112.

В хода на разследването по образуваното досъдебно производство са били събрани доказателства за виновността на обвиняемия Е.А., който е осъждан.

Предстои делото да продължи в съда.