Обвиняем за причиняване на телесна повреда и неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие в с. Якимово е с мярка за неотклонение „задържане под стража“

14 Ноември 2023 г.

По искане на Районна прокуратура – Монтана съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.С. (на 57 години), привлечен в качеството на обвиняем по бързо производство за причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие и неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие. Престъпленията са с висока степен на обществена опасност, квалифицирани са по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 2 и по чл. 296, ал. 1 от НК.

В хода на разследването е установено, че пострадалата Д.С. и И.С. сключили брак през м. януари 2023 г. Двамата живеели в имота на жената в с. Якимово, област Монтана.

Отношенията помежду им се влошили. Мъжът злоупотребявал с алкохол, оказвал физически и психически тормоз спрямо съпругата си.

След пореден инцидент в края на м. август 2023 г. Д.С. подала молба в съда по реда на Закона за защита от домашното насилие. Спрямо И.С. била издадена заповед за защита, с която му били наложени мерки, включващи въздържане от извършване на актове на домашно насилие, забрана да доближава пострадалата до дома й, местоработата й, както и местата за социални контакти и отдих на разстояние по-малко от 50 метра за срок от 18 месеца.

Въпреки наложените му мерки обвиняемият продължил да тормози съпругата си.

Около 12,30 ч. на 10.11.2023 г. И.С. се намирал пред магазин в с. Якимово, когато забелязал Д.С. Отправил обидни думи и хвърлил камъни към нея. Последвал я и я ударил с юмрук в лицето, вследствие на което жената паднала.

Пострадалата е подала сигнал на телефон за спешни случаи 112. Била е незабавно транспортирана в болнично заведение за преглед и освидетелстване.

В хода на разследването са събрани доказателства за виновността на И.С. Той е осъждан, криминално проявен и има висящо наказателно производство спрямо него. През 2023 г. са заведени няколко жалби за отправени от него заплахи с убийство.

Взетата от Районен съд – Лом мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия подлежи на обжалване пред въззивната инстанция.