Районна прокуратура – Монтана предаде на съд обвиняем за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие

2 Октомври 2023 г.

Районна прокуратура - Монтана, Териториално отделение - Лом, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А.А., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 296, ал. 1 от НК.

От около 9 години обвиняемият А.А. живеел с М.П. в с. Якимово, област Монтана.

Отношенията помежду им се влошили. Мъжът проявявал агресия, отправял закани и заплахи, системно осъществявал психически и физически тормоз и дори нанасял побой на децата.

При пореден конфликт през м. август 2022 г. М.П. потърсила съдействие в Районен съд - Лом за вземане на мерки по Закона за защита от домашното насилие. В нейна полза била издадена заповед за незабавна защита.

Впоследствие съдът издал и заповед за защита, на основание която обвиняемият А.А. за срок от 18 месеца се задължавал да се въздържа от извършване на домашно насилие по отношение на М.П. и децата. Той бил отстранен от съвместно обитаваното от тях жилище. Било му забранено да го доближава, както и местоработата на жената в гр. Монтана, местата й за социални контакти и отдих на разстояние не по-малко от 50 метра. 

На 23.12.2022 г. А.А. нарушил наложените му ограничителни мерки. По този повод между него и М.П. възникнал конфликт. Той бил преустановен с пристигането на органите на полицията, които задържали обвиняемия.

Предстои делото да продължи в съда.