По искане на Районна прокуратура – Монтана е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняем, шофирал с 2,79 промила алкохол

15 Юли 2022 г.

Днес, 14.07.2022 г., по искане на Районна прокуратура – Монтана съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 30-годишния М.С., привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Около 22 ч. на 12.07.2022 г. М.С. управлявал лек автомобил, м. „Опел“, по бул. „Трети март“ в гр. Монтана. Той се опитал да осуети извършването на проверка от органите на МВР, като не спрял на подадения сигнал със стоп-палка, увеличил скоростта на движение на превозното средство, след което реализирал ПТП.

Впоследствие по надлежния ред е било установено, че по време на деянието водачът е бил в нетрезво състояние - с концентрация на алкохол в кръвта от 2,79 промила.

В хода на образуваното бързо производство е установено, че мъжът е многократно осъждан, изтърпявал е ефективно наказания „лишаване от свобода“. През 2017 г. му е било наложено наказание за шофиране след употреба на алкохол.

Взетата от Районния съд в гр. Монтана мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия може да бъде обжалвана пред въззивната инстанция.

Престъплението, за което е М.С. е привлечен към наказателна отговорност, е наказуемо с „лишаване от свобода“ от една до пет години.