Наложено е наказание на обвиняем, привлечен към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Монтана за измами чрез използване на заблуждение

7 Юли 2022 г.

С наложено наказание на обвиняемия И.М. приключи делото на Районна прокуратура – Монтана за извършено престъпление по чл. 209, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

31-годишният И.М. причинил имотна вреда, като за целта използвал заблуждението на пострадалите.

На 27.01.2021 г. в гр. Берковица обвиняемият направил опит да причини имотна вреда на Д.К. Жената била заблудена относно предстояща спешна операция на дъщеря й, за която е необходима сумата от 16 000 лева. Впоследствие „част от сумата щяла да бъде възстановена от здравната каса“.

Опитът на И.М. да получи от Д.К. 13 000 лева останал недовършен, поради независещи от него причини.

Няколко дни по-късно – на 01.02.2022 г., в с. Вирове, действайки по сходен начин, той успял да набави за себе си облага от И.Ц. Пострадалата била заблудена за извършена спешна операция на нейната снаха и необходимостта от заплащането й със сумата от 19 000 лева. Използвайки заблуждението й, той причинил на И.Ц. имотна вреда в размер на 1500 лева.

Обвиняемият И.М. се е признал за виновен. Между защитата му и Районна прокуратура – Монтана е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. Наложено му е наказание от 18 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок. Имуществените вреди са изцяло възстановени на пострадалата от престъплението И.Ц.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.