Неправоспособен шофьор е предаден на съд за причиняване на телесна повреда на малолетно дете в гр. Берковица

9 Юни 2022 г.

Районна прокуратура – Монтана, Териториално отделение – Берковица, внесе в съда обвинителен акт срещу Л.З. (на 67 години) за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1, вр. чл. 129, ал. 1 от НК.

Около 15,00 ч. на 23.09.2021 г. обвиняемият Л.З. шофирал лек автомобил, м. „Ауди“, в района на кръстовището на улиците „Първи май“ и „Мир“ в гр. Берковица. В същото време в близост до намиращото се наблизо училище играела група деца. Сред тях бил и 8-годишният И.И. Момчето било трудно подвижно, вследствие предходна травма.

Децата били седнали пред намиращия се наблизо магазин, когато покрай тях преминал управляваният от Л.З. автомобил. Водачът нарушил правилата за движение по пътищата – въпреки че ги видял, той не проявил предпазливост и не спрял.

Забелязвайки опасността от страна на движещата се покрай тях кола, някои от децата бързо се качили на складирани наблизо палети. Седящият на пътя И.И. не успял да го направи. Междувременно обвиняемият Л.З. при завиване надясно със задните гуми на автомобила преминал през крака на малолетното момче.

Незабавно на местопроизшествието дошла бабата на пострадалото дете. Случайно преминаващо друго МПС го транспортирало до болнично заведение.

По случая е било образувано досъдебно производство. В хода на разследването е било установено, че водачът Л.З. е неправоспособен шофьор, не притежава свидетелство за управление на МПС. Реабилитиран по право.

От заключението на вещото лице, извършило съдебномедицинска експертиза, е видно, че на малолетния И.И. е била причинена средна телесна повреда – фрактура на лявата подбедрица с охлузване. Увреждането довело до трайно затруднение на движението за срок повече от 1 месец.

Предстои делото да продължи в съда.