Ефективни наказания за престъпления по транспорта, водени от Районна прокуратура - Монтана

18 Ноември 2021 г.

Пет месеца „лишаване от свобода“ е наказанието, наложено на 35-годишния Т.Т., привлечен към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Монтана по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Около 09 часа на 24.04.2021 г. подсъдимият Т.Т. управлявал лек автомобил, м. „Форд“, по ул. „Пристанищна“ в гр. Лом. Превозното средство било спряно за проверка от служители на РУ на МВР гр. Лом. Водачът бил изпробван с техническо средство за употреба на алкохол, което отчело 1,60 промила алкохол в издишания от него въздух. Той не приел показанията и му бил издаден талон за изследване на кръвна проба. В специализирана химическа лаборатория било установено наличие на 1,49 промила алкохол в кръвта на подсъдимия.

Още същия ден Т.Т. е бил привлечен в качеството на обвиняем за шофиране след употреба на алкохол. В хода на разследването е било изяснено, че през 2019 г. той е бил осъждан за същото престъпление.

По последното дело срещу него подсъдимият Т.Т., освен наказанието „лишаване от свобода“, е лишен от право да управлява МПС за срок от 18 месеца и му е наложена глоба в размер на 400 лева.

 

Подсъдимият Цв.Д. (на 28 години) е криминално проявен, осъждан е с влезли в сила присъди. През 2020 г. му е било определено наказание за управление на нерегистрирано по надлежен ред превозно средство.

На 13.03.2021 г. мъжът шофирал лек автомобил, м. „Опел“, по ул. „Толбухин“ в монтанското село Василовци, когато бил спрян за проверка от служителите на реда. Той не представил свидетелство за управление на МПС.

След извършена справка е било установено, че Цв.Д. е неправоспособен водач. Той е бил санкциониран по административен ред за същото деяние с наказателно постановление, влязло в сила през м. юни 2020 г.

За извършеното от него престъпление по чл. 343в, ал. 2, вр. ал. 1 от НК подсъдимият Цв.Д. е осъден на 3 месеца „лишаване от свобода“.

 

На подсъдимия С.Р. (на 53 години) за шофиране в нетрезво състояние е определено наказание от 5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим на изтърпяване, глоба в размер на 400 лева и лишаване от право на управление на МПС за срок от 24 месеца.

На 15.10.2021 г. С.Р. управлявал лек автомобил, м. „Фолксваген“, по бул. „Генерал Арнолди“ в гр. Монтана, с концентрация на алкохол 1,85 промила, установено по надлежен ред. Преди няколко години той е бил осъждан за същото деяние с влязла сила присъда.

 

С наложено наказание от 4 месеца „лишаване от свобода“ приключи делото срещу И.Т. (на 44 години), обвинен за извършени от него престъпления по чл. 343б, ал. 2, вр. ал. 1 и по чл. 345, ал. 2 вр. ал. 1 НК.

През нощта на 21.06.2020 г., след получен сигнал за криволичещ автомобил без регистрационни номера, полицейски служители го установили в центъра на с. Василовци, област Монтана. При извършена проверка водачът му – И.Т., не представил документи за самоличност и такива за автомобила. Заявил, че колата е бракувана, поради което е без регистрационни номера. Мъжът бил тестван за наличие на алкохол с техническо средство, което отчело положителна проба - 1,43 промила.

Било е изяснено, че управляваният от И.Т. лек автомобил, м. „Опел“, е със служебно прекратена регистрация, а той няма валидна шофьорска книжка. Налагани са му били административни наказания за нарушения на Закона да движението по пътищата. През 2013 г. подсъдимият е бил осъждан за шофиране сред употреба на алкохол.