Водят се активни действия по разследване за отглеждане на коноп в наркооранжерия в монтанското село Сталийска махала

11 Ноември 2021 г.

Под ръководството на Районна прокуратура – Монтана се води разследване по образувани досъдебни производства за незаконно отглеждане на растения от рода на конопа, държане на наркотични вещества и неправомерно присъединяване към електропреносна мрежа, с което са създадени условия за непълно отчитане на потребената електрическа енергия.

            В хода на проведена специализирана полицейска операция е извършена проверка в производствени постройки на бивш военен завод в с. Сталийска махала, община Лом. Открито е помещение, обособено като оранжерия с изградени вентилационна, отоплителна и напоителна системи и компютърно управление на показателите. В него са засадени 60 растения от рода на конопа. Намерени са и са иззети препарати за растителна защита и торове.

            Установени са собственикът на имота и ползвателят на една от постройките – М.М. от с. Сталийска махала, и Р.Р. от с. Трайково. Двамата са криминално проявени.

            В съседната сграда е намерено помещение с монтирани в него 71 компютърни устройства. По данни на собственика същите се използват за добиване на криптовалута. Електрозахранването им е осъществявано чрез електрически проводник, вкопан в земята и директно свързан с трафопост. По този начин са били създадени условия за неотчитане на потребената електроенергия. Устройствата са демонтирани и иззети. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234в от НК.

            При проверка в дом в с. Трайково е открита пластмасова кутия със суха зелена листна маса. При направен полеви тест тя реагирала на канабис. Образуваното досъдебно производство се води по чл. 354а, ал. 3 от НК – незаконно държане на наркотични вещества.

На същия адрес е установено неправомерно присъединяване към електропреносна мрежа. И в друга къща в с. Трайково, собственост на Р.Р., е констатирано незаконно потребление на електричество. За двата случая са образувани досъдебни производства.

Р.Р. е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Предстои привличането му в качеството на обвиняем с постановление на прокурор.