Четиридесетгодишен мъж е изправен на подсъдимата скамейка за склоняване на непълнолетно момиче към проституиране, съвкупление и употреба на наркотици

2 Септември 2020 г.

Районна прокуратура – Монтана е предала на съд С.С. по обвинение за извършено от него, при условията на опасен рецидив, престъпление по чл. 155, ал. 5, вр. ал. 4, вр. чл. 3, вр. ал. 1 от НК.

Четиридесетгодишният обвиняем С. е осъждан по водени срещу него осемнадесет наказателни производства за извършени престъпления от общ характер. Последното наказание от шест месеца „лишаване от свобода“ му е било наложено през м. март 2020 г за управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Понастоящем срещу него е внесен в съда обвинителен акт за нарушена заповед за защита от домашно насилие и закана с убийство.

Около единадесет години мъжът живеел на семейни начала с Н., от която имал петгодишен син. Заедно с тях живеели и двете по-големи дъщери на жената – Д. и Т. В дома им често гостувала приятелката на едното от момичетата – В. Първоначално рядко се случвало тя да се вижда със С.С., който пребивавал предимно във Франция.

От началото на 2017 г. обаче обвиняемият през повечето време бил със семейството си, като ежедневно употребявал наркотици. Това се случвало не само в присъствие на близките му, но и пред В., която тогава била на шестнадесет години. През онзи период майката на ученичката била заминала по работа в чужбина, поради което момичето ежедневно гостувало в дома на приятелката си Т., оставало и да нощува при нея.

От есента същата година С.С. започнал да ухажва В., правел й комплименти, купувал подаръци. Освен това често я водел със себе си до гр. Враца, където се снабдявал с кокаин. При това убеждавал момичето да опита наркотици. Първоначално В. му отказвала, което предизвиквало грубо отношение и агресия от негова страна, проявявани като психически тормоз и побои спрямо Н. и Т. Действайки по този начин, обвиняемият успял да склони шестнадесетгодишното момиче към употреба на кокаин.

В края на 2017 г., манипулирайки В. по подобен начин, С.С. накарал непълнолетната девойка да встъпи в сексуални отношения с него. Впоследствие, в хода на разследването по образуваното досъдебното производство за извършено престъпление, тя посочила, че се съгласила да прави секс с обвиняемия, за да не пострадат приятелката й и майка й.

След известно време С.С. започнал да склонява пострадалата В. да проституира, обяснявал й как щяла да получава много пари и да има много клиенти. Въпреки несъгласието си, момичето било принудено от обвиняемия да се подчини на заповедите му. Пред свидетели мъжът споделял, че получавал пари от клиенти за сексуални услуги, извършвани от В., както и за намерението си да я заведе във Франция с цел проституция.

Възползвайки се от краткото пътуване на С.С. в чужбина, пострадалата сменила местоживеенето си, за да не бъде открита от него. Момичето сменило номера на мобилния си телефон и заминало за Италия, където по-късно научило за задържането на обвиняемия С. Само след това В. се върнала в страната.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по воденото срещу С.С. дело.