Районна прокуратура – Монтана е внесла в съда предложение за налагане на административно наказание срещу обвиняем, нарушил заповед за защита от домашно насилие по отношение на майка си

10 Юли 2020 г.

Районна прокуратура – Монтана е внесла в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание срещу Б.Б. (на 42 години), обвинен за извършено от него престъпление по чл. 296, ал. 1 от НК.

Обвиняемият Б. живеел с майка си – Н.Х., в гр. Монтана. От дълги години той злоупотребявал с алкохол.

На 30.01.2019 г., след отказ на жената да му даде пари, синът й нанесъл побой. Последвало образуване на гражданското производство, по което на 19.03.2019 г. било издадено съдебно решение. С него било допуснато налагането на мерки за защита от домашно насилие. На Б. се забранявало да приближава майка си на по-малко от три метра за срок от осемнадесет месеца. Той бил задължен и да посещава специализирани програми, свързани с превенцията и защитата от домашно насилие.

По обяд на 13.08.2019 г., след като видял, че майка му сама в стаята си, Б.Б. влязъл при нея и поискал пари за алкохол. Жената му отказала, което довело до агресивна реакция от страна на обвиняемия – той я приближил, обиждал я, отнел й очилата и ги счупил. С действията си Б.Б. нарушил издадената заповед за защита от домашно насилие.

Предстои делото срещу обвиняемия да продължи в съда.