Обвиняем за нанесен побой на тежко болна майка в гр. Монтана застава на подсъдимата скамейка

8 Юли 2020 г.

Районна прокуратура – Монтана е предала на съд П.Я. (на 27 години) по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 131, ал. 1, вр. чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Обвиняемият П.Я. следвал в гр. София, където, според баща му – Й.С., започнал да употребява наркотици. Това се отразило на отношението му към родителите. Младият мъж отново заживял в апартамента им в гр. Монтана, не работел, често искал от тях пари за кафе и цигари. При отказ от тяхна страна, ставал агресивен и им нанасял побои. Дори и онкологичното заболяване на майка му не го възпирало да упражнява насилие спрямо нея.

На 09.05.2019 г. обвиняемият Я. се прибрал в жилището на родителите си и започнал да разхвърля вещи. В отговор на направена забележка от баща му, той го хванал за дрехата, съборил го на плочките в кухнята, след което му нанесъл множество удари с крак по тялото. Завлякъл пострадалия в спалнята, където продължил да го бие. Майка му – В.П., която се намирала в хола, от страх не посмяла да се намеси.

Обвиняемият напуснал жилището за известно време, а след като се върнал отново нанесъл удари на баща си. Потърсил майка си, която била на легло поради тежкото си здравословно състояние. П.Я. носел лопата със стъкла, които демонстративно разсипал на пода и й заповядал да ги събере. Жената не станала, а синът й я задърпал силно за ръката докато не я свалил на пода. Нанесъл й множество удари с юмруци по тялото, включително и в областта на лявата гърда, където имало хирургическа интервенция.

Баща му чул случващото, влязъл в стаята и му дал 50 стотинки за кафе. След като обвиняемият напуснал жилището, родителите му се обадили в Спешна медицинска помощ. В лечебното заведение бил извършен преглед само на жената, тъй като съпругът й не дал информация за нанесения му побой.

По досъдебното производство е била извършена медицинска експертиза на пострадалата В.П., като вещото лице е дало заключение за установено телесно нараняване – изкълчване на лява раменна става.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия П.Я. да продължи в съда.