По обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание от 1 година „лишаване от свобода“ спрямо Л.Д. Той е подсъдим за това, че в условието на продължавано престъпление, възбудил и поддържал в заблуждение мъж от град Бургас, с което му причинил вреда в размер на 4000 лева. Престъплението е осъществено за времето от 03.10.2019 година до 05.10.2019 година в град Черноморец, общ. Созопол и в град Бургас. То е квалифицирано по чл.210, ал.1, т.4, вр. чл.209, ал.1, вр. чл.28, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.

По време на разследването е установено, че подсъдимият е заблудил пострадалия, че ще му продаде леки автомобили, внос от чужбина. Първоначално му поискал капаро за превозните средства в размер на 400 лв. Сумата била предадена на 03.10.2019 г. В следващите два дни Л.Д. поискал и получил още пари под предтекст, че трябвало да направи превод за преминаване на леките автомобили през чуждестранни граници. Така пострадалият предоставил на обвиняемия общо сумата от 4000 лева, но срещу тях не получил обещаните превозни средства.

Наказанието, което е постановено по реда на съкратеното производство, трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.

Районен съд – Бургас е привел в изпълнение и предходно условно наказание от две години „лишаване от свобода“, постановено спрямо Л.Д. от Районен съд – Велико Търново. Така подсъдимият ще изтърпи наказание от общо три години „лишаване от свобода“.