Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие традиционната инициатива в „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас

26 Април 2024 г.

Шестокласници от бургаското СУ „Димчо Дебелянов“  гостуваха на районната прокуратура в морския град, за да вземат участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“. Учениците бяха посрещнати от  прокурорите Радостина Ганева, Гинка Чинова и говорителя на прокуратурата Щелиян Димитров.
Най-напред гостите бяха запознати с реда за подаване на жалби от пострадали лица в регистратурата на районната прокуратура. Впоследствие учениците бяха приети в кабинета на административният ръководител  - прокурор Мария Маркова, която ги очакваше заедно с един от своите заместници - прокурор Керка  Дюлгерска.
Прокурор Маркова показа нагледно как се администрира подадената в регистратурата жалба, поставяйки върху нея съответната резолюция. Тя запозна гостите с териториалния обхват на Районна прокуратура-Бургас и заостри тяхното внимание върху престъпленията, свързани с безконтролно публикуване на снимки в социалните мрежи, които биха могли да бъдат използвани от недобросъвестни възрастни, с цел извършване на противоправно деяние.
Прокурорите обърнаха внимание на учениците и за вредата, която използването на наркотични вещества причинява, както и за наказуемостта, предвидена в закона за този вид престъпления.
Прокурор Димитров показа на децата как изглежда един обвинителен акт и разказа за ролята на прокурора в досъдебното и съдебно производство.

След срещата в кабинета на административния ръководител учениците посетиха различните деловодства в районната прокуратура и непосредствено се запознаха с обработката на различните видове документи.

Учениците посетиха и така наречената „детска стая“ в прокуратурата, след което получиха възможност да влязат и истинска съдебна зала, където разиграха импровизиран съдебен процес. За съдия в процеса бе избран класният ръководител на децата, а съдебни заседатели, прокурори, адвокати и подсъдим  бяха част от учениците. Делото бе за кражба на раница от ученик, осъществена в  централната част на Бургас.

На всяка от страните бе предоставена възможност да облече съответната тога и да застане на определеното за нея място в залата. Съдебните прения се проведоха с помощта на прокурорите от Районна прокуратура-Бургас, а с участието си в импровизирания процес децата придобиха преки впечатления от случващото се по делата в съдебните зали.